Se også Slik unngår du FCoV-smitte – hvis katten ikke blir smittet med FCoV, kan den heller ikke utvikle FIP.

Hvordan kan jeg unngå at min FCoV-antistoffpositive og friske katt utvikler FIP?

Omlag 1 av 10 katter som er smittet med FCoV utvikler FIP. Når en katt dør av FIP, er det ofte en annen katt i husstanden som bærer på smitten, men som er helt frisk. Foreløpig finnes det ingen medisiner som kan hindre at en katt som er smittet med FCoV utvikler FIP, men det er mye vi kan gjøre for å hjelpe den smittede katten:
 

Prøv å unngå at katten blir stresset.

Sørg for at kattens mat er så næringsrik som mulig, og gi den antioksidanter.

Sørg for at kattedoen er så ren som mulig.

 

Prøv å unngå at katten blir stresset

Det er blitt påvist at de fleste katter som har utviklet FIP, har vært stresset i tiden før de utviklet sykdommen. Katter med våt FIP har ofte vært stresset 2-4 uker før de utvikler FIP, mens katter med tørr FIP har vært stresset opptil et år før de blir syke. Det anbefales derfor at man ikke stresser katter med FCoV-antistoffer, hvis mulig. Du bør for eksempel ikke plassere dem i et nytt hjem, du bør vente med kastrering eller andre operasjoner som ikke er livsviktige, og hvis du må reise fra dem, bør du få noen til å passe på dem hjemme hos deg i stedet for å sette dem bort på et katteri.

Eksempler på stressende situasjoner for katter:

nytt hjem
flytting
nye familiemedlemmer: baby, hund, katt, kattunge
for mange katter under ett tak (mer enn 6)
bli satt bort på katteri
operasjoner (kastrering, tannhelse)
traumer (f.eks. å bli overkjørt på veien)
sykdom
svangerskap, fødsel, melkeproduksjon


Sørg for at kattens mat er så næringsrik som mulig, og gi den antioksidanter.

Selv om det er vanlig å gi katten én type mat, er jeg personlig av den oppfatningen at katter bør ha et variert kosthold for å være sikker på at de får alle de vitaminene, mineralene og proteinene de trenger. Dette minsker også sjansen for at de blir syke dersom maten tilfeldigvis skulle inneholde noe sykdomsfremkallende.  Det sistnevnte forekommer ytterst sjelden, men det hender. Sammenliknet med hjemmelaget mat har spesiallaget kattemat som du får i butikken, alle de næringsstoffene en katt trenger, men hvorfor satse alt på én type mat? Katten min, Sooty, får 3 eller 4 forskjellige typer tørr mat og opptil 8 eller 9 forskjellige typer våt mat hver uke.

Antioksidanter som vitamin A, C og E pluss sink kan ha en virusbekjempende effekt og/eller hjelpe til med å styrke immunforsvaret. Det er to grunner til at man bør være forsiktig med å gi katten A-vitamin: For det første kan ikke katten absorbere eller omforme beta-karotenformen av vitaminet særlig effektivt (som f.eks. finnes i grønnsaker), så den må få vitaminet i form av lever eller fiskeolje (kveite eller torsk). For det andre bør man ikke gi A-vitamin i mer enn seks uker, ellers er det fare for at katten får i seg for mye A-vitamin og det hoper seg opp i kroppen. Du kan gi vitamin C og E over en lengre periode, men C-vitamin gjør urinen mer syrebasert og kan øke sjansene for at katten utvikler visse urinveisproblemer (f.eks. blærekatarr) (verdt å merke seg for veterinærer: Hvis katten får C-vitamin over lengre tid, kan det øke sjansene for at den utvikler nyresteiner).

Mengder:
A-vitamin: 200-400 i.e./kg/dag i opptil 6 uker
C-vitamin: 125 mg/katt/to ganger om dagen
E-vitamin: 25-75 i.e./katt/to ganger om dagen
sink: 7-10 mg/katt/én gang om dagen

Husk at katter vanligvis utvikler FIP det første året etter at de utsettes for FCoV. Så hvis katten din har hatt FCoV-antistoffer i mer enn ett år, er det dermed lite sannsynlig at den utvikler FIP. Det er ingen grunn til å fortsette å gi katten antioksidanter i mer enn et par måneder etter at den ble utsatt for FCoV, faktisk kan det være skadelig å fortsette med det.

Sørg for at kattedoen er så ren som mulig: se Gjør klart rommet til kattungene og Ta forholdsregler for å unngå at kattungene blir smittet av FCoV under avsnittet Slik unngår du at kattunger blir smittet av FCoV

 

Vaksinering

Hva er Primucell?

Primucell, som produseres av Pfizer, er verdens eneste allment tilgjengelige FIP-vaksine. Primucell består av et temperaturfølsomt mutert felint coronavirus som gis gjennom nesen og sørger for lokal IgA-immunitet og celleimmunitet. Primucell forhindrer FIP i 50-75 % av katter som ellers ville ha utviklet sykdommen, men det har ingen effekt på katter som tidligere har blitt utsatt for FCoV. I husstander med FCoV (dvs. hos de fleste katteoppdrettere) må man derfor bruke Primucell på kattunger som allerede har nytt godt av forholdreglene som tidlig avvenning og isolasjon, og som dermed er fri for FCoV når de vaksineres.

 

Site © 2000 - 2005 Dr. Diane Addie
Site Design © Melody Amundson, Mariposa Creations