Katten min døde av FIP – hvor lenge må jeg vente med å skaffe meg en ny katt? Hvor lenge vil huset mitt være infisert med coronaviruset?

Katten min har antistoffer mot felint coronavirus – kan jeg likevel ta ham med på katteutstilling?

Jeg har akkurat testet antistoffverdien til en av hunnkattene mine, og resultatet var >1280, som er nøyaktig det samme som forrige gang jeg testet henne

     

Katten min døde av FIP – hvor lenge må jeg vente med å skaffe meg en ny katt? Hvor lenge vil huset mitt være infisert med coronaviruset?

Svar: FCoV avgis i avføringen, så kattedoen er det mest infiserte området. Du må rengjøre og desinfisere kattedoen grundig med husholdningsklor. Husk på at mikroskopiske partikler av infisert, inntørket kattesand kan ha blitt ført med lufta til andre deler av huset eller man kan ha tråkket i partiklene og på denne måten spredt dem til andre rom – det er derfor viktig at huset støvsuges grundig. FCoV kan overleve i inntørket avføring i opptil sju uker. FCoV avgis kun via spytt i et par dager like etter at katten har blitt smittet, så det er lite sannsynlig at matskålene er infisert, men du bør selvsagt vaske dem godt likevel. Heldigvis er FCoV et relativt sårbart virus, så hvis du følger disse anvisningene, vil huset ditt antakeligvis være fritt for smitte i løpet av noen dager. Rådet mitt er imidlertid at man venter en måneds tid før man skaffer seg en ny katt.

Alt jeg har nevnt ovenfor forutsetter at du kun hadde én katt og at denne døde av FIP. Hvis du har andre katter, vil disse trolig også være smittet. Du bør derfor teste dem for FCoV-antistoffer hver 3. til 6. måned, holde dem atskilt i grupper basert på antistofftiteren og kun skaffe deg en ny katt når antistofftiteren til kattene dine er på null.

Husk også på å teste den nye katten for FCoV-antistoffer, slik at du ikke introduserer viruset på nytt.

Top Of Page


 

 Katten min har antistoffer mot felint coronavirus – kan jeg likevel ta ham med på katteutstilling?

Svar: Ettersom 84 % av kattene på katteutstilling i Storbritannia har antistoffer mot FCoV, tror jeg ikke det vil gjøre noe fra eller til med enda en antistoffpositiv katt!

Top Of Page

 
 

Jeg har akkurat testet antistoffverdien til en av hunnkattene mine, og resultatet var >1280, som er nøyaktig det samme som forrige gang jeg testet henne ...

Svar: Dette betyr at det er 75 % sannsynlig at hun avgir viruset – så du må parre henne med en hannkatt som har antistoffer. Men det betyr også at hun kommer til å gi kattungene sine svært gode antistoffer. Så selv om det er nødvendig med isolering og tidlig avvenning, vil antistoffene som kattungene har fått fra moren, beskytte dem til de er seks uker gamle.

..... og hun er nå 15 måneder gammel og med løpetid – skal jeg parre henne? Skal jeg kastrere henne? Jeg vet ikke hva som er den beste løsningen. Hvis hun aldri hadde blitt testet, ville jeg uten tvil ha parret henne, men en a v søsknene hennes døde under merkelige omstendigheter (ingen obduksjon, dessverre), så vi sjekket titeren hennes.

Svar: Dette er et veldig vanskelig valg, for når katten er stresset, kan den pådra seg FIP, og både kastrering, graviditet og løpetid er stressende! Medisiner som undertrykker løpetiden, for eksempel Ovarid, svekker dessuten immunsystemet, noe som kan føre til FIP. Graviditet er antakelig det minst stressende alternativet, men må du reise langt for å få henne parret? Det å reise er nemlig stressende for katter. Har du selv en hannkatt du kan parre med? Hvis du velger å kastrere henne, vil det i så fall være mulig for veterinæren å sette av en tid utenom de rutinemessige avtalene slik at katten kun tilbringer noen timer på klinikken og kommer fort hjem igjen? Selv om det ikke finnes noe håndfast bevis for at Feliway (felint feromon) har noen effekt ved FCoV-smitte,* kan det være lurt å benytte dette for å dempe stresset, uansett hva du velger å gjøre.

*Feliway har vist seg å føre til mindre hyppig urinering rundt omkring i huset, noe som trolig indikerer at stressnivået reduseres (Hunthausen, Veterinary Medicine, 95, 2, 151-155).

Top Of Page

 

Site © 2000 - 2005 Dr. Diane Addie
Site Design © Melody Amundson, Mariposa Creations